Pieczona kaczka faszerowana jabłkami,kaszą,oraz wątróbką drobiową

Ocena:

4.46 (167)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 8 osób

Polecam na świąteczny obiad.

Składniki:

  • 1 kaczka oczyszczona i obrana o wadze ok. 2,5kg.
  • 200g.kaszy jęczmiennej
  • 500g.wątróbki drobiowej
  • 3 jabłka np. golden delicius
  • 2 cebule czosnkowe
  • 1 duża marchew
  • 1 por tylko biała część
  • 1 dużą pietruszka korzeń
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • sól,pieprz,majeranek,estragon
  • olej rzepakowy

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami,kaszą,oraz wątróbką drobiową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawioną kaczkę wysmarować olejem i natrzeć dokladnie ( również w środku) przyprawami - pieprzem, solą oraz ziołami - majerankiem, estragonem . Najlepiej wykonać tę czynność dzień wcześniej .Oodstawić kaczkę pod przykryciem na noc w lodówce.
  • Następnego dnia wyjąć wcześniej, by mięso uzyskało temp. pokojową. W środku umieścić pokrojone w ósemki jabłka (usunąć gniazda nasienne).Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu,odsączyć z wody.Wątróbkę i cebulę podsmażyć na smalcu dodać do kaszy,doprawić do smaku,dokładnie wymieszać. Kaczkę nadziać farszem, zaszyć grubą nitką i związać nogi.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Umieścić mięso w brytfance z pokrywką,po bokach umieścić oczyszczone i pokrojone na grubą kostkę warzywa . Piec 2.godz..Po czasie zdjąć pokrywkę i zapiec jeszcze 30 min ( zwiększyć temp.w piekarniku do 190-200 stopni) aby zrumienić skórkę, polewając 2-3 razy wytopionym tłuszczem.Kaczkę dzielić na porcje,polać sosem.
  • Podawać z czerwoną kapustą i kluskami /pyzami /kaszą - z czym tylko macie ochotę.SMACZNEGO.

Porady

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne