Pieczona kaczka faszerowana jabłkami,kaszą,oraz wątróbką drobiową

Polecam na świąteczny obiad.

Dodany przez: buciol78

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami,kaszą,oraz wątróbką drobiową

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kaczka oczyszczona i obrana o wadze ok. 2,5kg.
  • 200g.kaszy jęczmiennej
  • 500g.wątróbki drobiowej
  • 3 jabłka np. golden delicius
  • 2 cebule czosnkowe
  • 1 duża marchew
  • 1 por tylko biała część
  • 1 dużą pietruszka korzeń
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • sól,pieprz,majeranek,estragon
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Sprawioną kaczkę wysmarować olejem i natrzeć dokladnie ( również w środku) przyprawami - pieprzem, solą oraz ziołami - majerankiem, estragonem . Najlepiej wykonać tę czynność dzień wcześniej .Oodstawić kaczkę pod przykryciem na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia wyjąć wcześniej, by mięso uzyskało temp. pokojową. W środku umieścić pokrojone w ósemki jabłka (usunąć gniazda nasienne).Kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu,odsączyć z wody.Wątróbkę i cebulę podsmażyć na smalcu dodać do kaszy,doprawić do smaku,dokładnie wymieszać. Kaczkę nadziać farszem, zaszyć grubą nitką i związać nogi.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Umieścić mięso w brytfance z pokrywką,po bokach umieścić oczyszczone i pokrojone na grubą kostkę warzywa . Piec 2.godz..Po czasie zdjąć pokrywkę i zapiec jeszcze 30 min ( zwiększyć temp.w piekarniku do 190-200 stopni) aby zrumienić skórkę, polewając 2-3 razy wytopionym tłuszczem.Kaczkę dzielić na porcje,polać sosem.
  4. Podawać z czerwoną kapustą i kluskami /pyzami /kaszą - z czym tylko macie ochotę.SMACZNEGO.
mięso przyprawy obiad Święta kaczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze