Pieczarki w sosie smietanowym

dla lubiących grzyby

Dodany przez: caroline

Pieczarki w sosie smietanowym

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 50dag pieczarek
  • 1-2 czubate łyżeczki maki
  • 3/4 szklanki słodkiej smietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścic i pokroić w plastry. Na głębokiej patelnii lub w garnku rozgrzać olej, wrzucic pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Przykryc pokrywka i dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełniac płyn dolewajac odrobine wody. Miękkie pieczarki przyprawic do smaku ziołami prowansalskimi, majerankiem i pieprzem. Jak płyn całkowicie odparuje dodac make i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietana i szybko wymieszać. Silnie podgrzać (nie gotować). Posolic do smaku i wymieszac. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań miesnych.
grzyby obiad kolacja sos pieczarki śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze