Pieczarki w sosie smietanowym

dla lubiących grzyby

Sosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 216 głosów)

Składniki:

  • 50dag pieczarek
  • 1-2 czubate łyżeczki maki
  • 3/4 szklanki słodkiej smietany
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki oczyścic i pokroić w plastry. Na głębokiej patelnii lub w garnku rozgrzać olej, wrzucic pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Przykryc pokrywka i dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełniac płyn dolewajac odrobine wody. Miękkie pieczarki przyprawic do smaku ziołami prowansalskimi, majerankiem i pieprzem. Jak płyn całkowicie odparuje dodac make i dokładnie wymieszać. Całość zalać śmietana i szybko wymieszać. Silnie podgrzać (nie gotować). Posolic do smaku i wymieszac. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań miesnych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
Ryba w sosie smietanowym
Polecam

jolaw

Ryba w sosie smietanowym