Pasztet domowy pieczony

Domoey pasztet jest najsmaczniejszy i wiadomo co w nim jest:)

Dodany przez: Duusiak

Pasztet domowy pieczony

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.28 z 54 głosów)

Składniki

  • ( na 1 keksówkę)
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 udo z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 100 g surowego boczku
  • 50 g słoniny
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Łopatkę,udo,boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso(udo obrane od kości) i warzywa,wątróbkę z cebulą i słoninę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,vegetę,przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
sniadanie mięso Wielkanoc przekąska kolacja pasztet domowy wyrób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze