Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą

smaczne, najczęściej spożywane z czerwonym barszczem

Dodany przez: lucyna

Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 koska margaryny Kasia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 7 dkg drożdży
  • 8 g soli
  • 4 jajka
  • FARSZ:
  • 1 kg ugotowanej kapusty kwaszonej
  • 1 kg ugotowanej karkówki
  • 50 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz
  • sól
  • kminek

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto: Do mąki dodać margarynę, wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitymi jajkami oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Przygotować farsz: Mięso zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i lekko zarumienić na tłuszczu.Ugotowaną kapustę posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na oleju.Wszystko wymieszać, dodać zioła prowansalskie, gałkę muszkatałową, sól, pierz. Wszystkie składniki razem krótko podsmażyć, ciągle mieszając.
  3. Wykonanie:
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 15 cm i grubości 1 cm Nałożyć na środek farsz, zlepić, odwrócić "szwem" do spodu i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Pokroić w prostokąty o długości 5 cm. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wsadzić do piekarnika i piec w tem.180 C około 30 minut. Podawać z czerwonym barszczem. SMACZNEGO!
mięso przekąska kapusta pieczarki ciasto paszteciki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze