Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami

Super pomysł na kolację

Dodany przez: Justynaa

Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

Składniki

  • * Na spód tarty
  • - 150g margaryny
  • - 1 łyżka śmietany 18%
  • - 250g mąki
  • - 1 jajko
  • - łyżeczka soli
  • * Farsz
  • - 450g mięsa mielonego
  • - 4 większe pieczarki
  • - 1 cebula
  • - ząbek czosnku
  • - dowolne przyprawy ( u mnie: sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie )
  • - 3 jajka
  • - 150ml mleka
  • - ser żółty na wierzch ( starty, bądź plastry )

Przygotowanie

  1. * Na początek przygotowujemy spód tarty ( Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy zimne, twarde, posiekane masło, śmietanę i jajko. Ugniatamy rękoma.
  2. * Formujemy z ciasta kulkę i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
  3. * Następnie robimy farsz. Podsmażamy cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oleju, wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy aż odparują wodę, dodajemy mięso, przyprawy i smażymy aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru. Gotowy farsz odstawiamy na chwilę.
  4. * Ciasto na spód tarty wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13 minut.
  5. W tym czasie łączymy jajka z mlekiem, ewentualnie z odrobiną soli i pieprzu ( u mnie był jeszcze szczypior, ale to już indywidualna sprawa ).
  6. * Po 13 minutach wyciągamy upieczony spód z piekarnika, wykładamy na nim mięso i polewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem.
  7. Teraz ponownie do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym, lub układamy plastry.
przekąska kolacja tarta pieczarki mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze