Pastel de Belem – babeczki z masą jajeczną

Ocena:

4.47 (159)

  • 55 min.
Przygotowanie: 55 minut
Porcja: 200 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • 50 dag ciasta francuskiego (mrożonego)
  • 1/2 l mleka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki
  • 25 dag cukru
  • jajko
  • 5 żółtek
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Pastel de belem – babeczki z masą jajeczną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto rozmrozić w lodówce. Podzielić na dwa płaty, ułożyć je jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 40x20 cm. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Czynność powtórzyć. Na koniec rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wykroić z niego 12 równych kawałków.
  • Mleko zagotować z masłem. Dodać sól, cukier i mąkę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić. Jajko, żółtka i cukier waniliowy utrzeć razem, dodać do mleka, ubijać trzepaczką. Z ciasta utworzyć miseczki (lub wylepić nim foremki do babeczek), ponakłuwać widelcem. Wlać do każdej trochę masy jajecznej. Piec 10–12 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne