Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.47 (201)
Papryka faszerowana pomidorkami i mozzarellą to propozycja na prosty i lekki lunch. Polane pesto są nabierają wyjątkowego smaku. Spróbuj paprykę faszerowaną pomidorkami i mozzarellą.
papryka 2 szt.
sól morska 3 g
pieprz 3 g
tymianek 2 gałązki
oliwa z oliwek 30 ml
pomidorki cherry 12 szt.
czosnek 3 ząbki
zielone pesto 4 łyżki stołowe
mozzarella 150 g
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.
Papryki: przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i białe błony. Przecieramy je oliwą na zewnątrz i wewnątrz, oprószamy solą oraz pieprzem.
Pomidorki: skrapiamy oliwą, obsypujemy przyprawami i odstawiamy.
Pieczenie: rozgrzewamy gorącą płytę do pieczenia na kuchence lub w piekarniku. Na rozgrzanej płycie kładziemy połówki papryki, krawędziami w dół, obok umieszczamy pomidorki i wsuwamy do piekarnika na ok. 10 min. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.
Faszerowanie papryki: pomidorki i czosnek rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dokładamy po 3 kulki mozzarelli. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, wkładamy z powrotem do piekarnika, aż ser zacznie się topić.
Podanie: każdą połówkę uzupełniamy porcją pesto, posypujemy listkami tymianku i podajemy od razu.
Porady
Zobacz: dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami