Papryka faszerowana pomidorkami i mozzarellą

Ocena:

4.47 (201)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Papryka faszerowana pomidorkami i mozzarellą to propozycja na prosty i lekki lunch. Polane pesto są nabierają wyjątkowego smaku. Spróbuj paprykę faszerowaną pomidorkami i mozzarellą.

Składniki:

  • papryka  2 szt.

  • sól morska  3 g

  • pieprz  3 g

  • tymianek  2 gałązki

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • pomidorki cherry  12 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • zielone pesto  4 łyżki stołowe

  • mozzarella  150 g

Papryka faszerowana pomidorkami i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C. 

  • Krok 2:

    Papryki: przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i białe błony. Przecieramy je oliwą na zewnątrz i wewnątrz, oprószamy solą oraz pieprzem. 

  • Krok 3:

    Pomidorki: skrapiamy oliwą, obsypujemy przyprawami i odstawiamy.

  • Krok 4:

    Pieczenie: rozgrzewamy gorącą płytę do pieczenia na kuchence lub w piekarniku. Na rozgrzanej płycie kładziemy połówki papryki, krawędziami w dół, obok umieszczamy pomidorki i wsuwamy do piekarnika na ok. 10 min. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.

  • Krok 5:

    Faszerowanie papryki: pomidorki i czosnek rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dokładamy po 3 kulki mozzarelli. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, wkładamy z powrotem do piekarnika, aż ser zacznie się topić. 

  • Krok 6:

    Podanie: każdą połówkę uzupełniamy porcją pesto, posypujemy listkami tymianku i podajemy od razu.

Porady

Zobacz: dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami


 




 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne