0 (0)
Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką to świetna przekąska na imprezę, jako dodatek do dań zamiast pieczywa, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Wyglądają niezwykle efektownie, jak z najlepszej piekarni, dobrze prezentują się na stole ułożone na desce. Na spotkanie w większym gronie polecamy podać je w kubeczkach emaliowanych, nie dość, że świetnie wyglądają, to jeszcze wygodniej się po nie sięga. Polecamy paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką, które robi się szybko i łatwo.
ciasto francuskie 2 szt.
cheddar 200 g
szynka parmeńska (prosciutto) 100 g
papryka ostra 4 g
jajka 1 szt.
Przygotowanie: szynkę parmeńską kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce na większych oczkach (może też być gotowy produkt ze sklepu). Jajko wbijamy do miseczki i rozkłócamy je.
ZjedzPięknie
Układanie składników: rozwijamy ciasto francuskie na pergaminie (zagięte brzegi można lekko rozwałkować). Wierzch smarujemy połową jajka (reszta będzie potrzebna później) i posypujemy sporą ilością ostrej papryki, serem żółtym ( ¼ sera) i szynką.
ZjedzPięknie
Kolejna warstwa: rozwijamy drugi rulon ciasta i układamy go na poprzednim, na składnikach, dociskamy ręką. Wierzch ciasta francuskiego ponownie smarujemy jajkiem i pozostałym serem.
ZjedzPięknie
Wycinanie: radełkiem do pizzy tniemy ciasto od krótszej strony w długie paski o grubości ok. 2 cm.
ZjedzPięknie
Zawijanie: zanim zaczniemy, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy spiralnie. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut, aż się zrumienią.
ZjedzPięknie
Podanie: paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką podajemy lekko schłodzone lub zimne. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub aioli.
ZjedzPięknie