Pączki z lodówki

Pączki są puszyste i świeże. Miękkie ciasto w połączeniu z dobrym dżemem. Godne Polecenia.

Dodany przez: marcinek8m

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
35 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kilogram mąki
  • 14 dag drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 4 całe jaja
  • 2/3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • pół kostki masła lub margaryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki razem połączyć, zamieścić i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po wyjęciu gdy ciasto podwoi swoją objętość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać
  2. po porcji powideł i zlepiać, formując pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, odstawić do wyrośnięcia. .
  3. Smażenie:
  4. W garnku rozgrzać tłuszcz,  wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron . Wyjmując układać je na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.
deser domowe pulchne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze