paczki_lyzka_kladzione

Pączki łyżką kładzione

Ocena:

4.19 (221)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy :)

Składniki:

  • 2 szkl mleka
  • 4 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 4 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • aromat śmietankowy
  • 1 łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia

Pączki łyżką kładzione - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem
  • dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką pod koniec dodać ocet i aromat
  • Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto
  • kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie . Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem
  • doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne