Ozór wołowy z chrzanem

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 2- 3 godziny Porcja: 410 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Ozór wołowy z chrzanem

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
410 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ozór wołowy
  • 3 cebule
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 3–4 łyżki startego chrzanu
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ozór dokładnie oczyścić, wyszorować. Włoszczyznę obrać, oczyścić, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka.
  2. ■ Ozór i warzywa włożyć do rondla, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziarna pieprzu, wymieszać, gotować do miękkości (2–3 godziny).
  3. ■ Chrzan wymieszać z bulionem, zagotować, przyprawić do smaku.
  4. ■ Ozór ostudzić w wywarze. Wyjąć, przelać zimną wodą, ściągnąć skórę. Pokroić na plasterki, polać ostudzonym sosem chrzanowym.
mięso obiad chrzan włoszczyzna ozor wolowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze