tatar wołowy

Tatar. Niby proste danie, klasyczne, kojarzące się z dzieciństwem. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 gram miękkiego mięsa wołowego (polędwica, gotowe mięso na tatar wołowy)
  • ogórek kiszony
  • siekana cebula
  • żółtko jaja
  • łyżeczka ulubionej musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. mięso dokładnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek, mielimy w maszynce o ostrych nożach bądź siekamy
  2. cebulkę, ogórka i wybrane dodatki siekamy w kosteczkę
  3. gotowe mięso przekładamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz. wyrabiamy do połączenia się składników.
  4. na talerzu formujemy mięso. obok podajemy dodatki. żółtko ostrożnie przekładamy w wgłębienie zrobione w mięsie. podajemy na zimno.

Wskazówki

Dodatki do tatara dobieramy według własnego uznania i smaku (mogą być to marynowane grzybki, kapary ) * tatar podajemy ze świeżym pieczywem

jajka wołowina przystawka na zimno tatar kapary
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze