Jajka faszerowane z chrzanem

Ocena:

5 (1)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Jajka faszerowane z chrzanem to prosta propozycja idealna na Wielkanoc. Mają kremowe, lekko pikantne nadzienie, które powstaje w mgnieniu oka. Wystarczy wydrążyć żółtka z jajek na twardo i rozetrzeć je z dodatkami. Świetnie prezentują się udekorowane czerwoną papryką, kaparami i natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zróbcie jajka faszerowane chrzanem i majonezem na świąteczne śniadanie lub przyjęcie. 

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • chrzan  15 g

  • majonez  50 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • czerwona papryka  20 g

  • kapary  12 szt.

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

Jajka faszerowane z chrzanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umieszczamy jajka w rondelku z wodą (dobrze, żeby nie były bardzo świeże, bo takie trudniej jest idealnie obrać po ugotowaniu). Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach przekładamy je do zimnej kąpieli (najlepiej z lodem, żeby natychmiast zatrzymać obróbkę termiczną). Duże jajka mogą potrzebować 10 minut, żeby całkowicie się ściąć, ale nie przeciągajmy tego procesu. Zbyt długo gotowane żółtko stanie się suche i gumowate.   

    jajka faszerowane z chrzanem - gotowanie jajek
  • Krok 2:

    Kiedy jajka wystygną, obieramy je. Najpierw obtłukujemy skorupkę łyżką, a następnie starannie ją zdejmujemy, najlepiej pod wodą, będzie wtedy łatwiej odchodzić. Kroimy oczyszczone i osuszone jajka wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, ostrożnie, żeby nie naruszyć białek, które posłużą za „naczynie” dla pasty chrzanowej. 

    jajka faszerowane z chrzanem - krojenie jajek
  • Krok 3:

    Wkładamy żółtka do miseczki. Dodajemy majonez i chrzan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy, najlepiej widelcem, żeby dobrze rozetrzeć składniki. Możemy też zmiksować je na jednolitą pastę w robocie kuchennym. Do chrzanowego farszu pasują różne zioła (świeże lub suszone). Sprawdzi się na przykład czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub majeranek, a nawet charakterystyczny w smaku estragon. 

    jajka faszerowane z chrzanem - mieszanie farszu
  • Krok 4:

    Wkładamy nadzienie do wgłębienia po żółtkach. Da się to zrobić zarówno za pomocą łyżeczki, jak i rękawa cukierniczego. Można po prostu odciąć jego końcówkę, tworząc otwór o średnicy około 1 cm (sprawdzi się wtedy również zwykły woreczek foliowy) lub wykorzystać tylkę w kształcie gwiazdki. W ten sposób otrzymamy ładne, efektowne jajka z chrzanem. 

    jajka faszerowane z chrzanem - faszerowanie
  • Krok 5:

    Opłukujemy natkę pietruszki w zimnej wodzie, osuszamy ją i siekamy lub rwiemy palcami na kawałki. Odsączamy kapary z zalewy, a czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę (możemy wykorzystać do ozdoby także słodką lub pikantną sproszkowaną paprykę). Układamy jajka faszerowane z chrzanem na talerzu. Dekorujemy je przygotowanymi dodatkami.

    jajka faszerowane z chrzanem - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne