Orzeszki z kremem kajmakowym

Apetyczne chrupiące orzeszki z pysznym kremem - do ich przygotowania przyda się specjalna forma.

Dodany przez: mojegotowanie

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

s

Składniki

  • ciasto:
  • kostka miękkiego masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki z orzechów włoskich
  • 30 dag mąki pszennej
  • nadzienie:
  • masa kajmakowa z puszki
  • łyżeczka orzechówki lub rumu (opcjonalnie)
  • połówki orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Masło, śmietanę i cukier miksujemy na gładki krem. Dodajemy oba rodzaje mąki i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  2. Rozgrzewamy specjalną formę do orzeszków (żeliwną lub elektryczną), smarujemy masłem.
  3. Do każdego wgłębienia wkładamy małą kuleczkę ciasta, mocno przyciskamy wierzchem formy i pieczemy zgodnie z instrukcją producenta.
  4. Można też użyć malutkich foremek, które należy wylepić ciastem i piec w piekarniku (w temp. 180°C) na złoty kolor, przez 8–10 min.
  5. Ciasteczka delikatnie wyciągamy z foremek (będą bardzo kruche!), nadziewamy kajmakiem wymieszanym z alkoholem i połówkami orzechów, zlepiamy po dwa.
  6. Posypujemy cukrem pudrem.
  7. Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
ciastka orzeszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze