0 (0)
Naleśniki szpinakowe mają piękny zielony kolor i, choć powstają z warzywa, stanowią uniwersalną bazę dla różnych rodzajów farszu. Barwione placki robi się błyskawicznie. Wystarczy zmiksować liście z odrobiną płynu na jednolitą masę, a następne połączyć z pozostałymi, tradycyjnymi składnikami. Naleśniki ze szpinaku można podać zarówno na słono, jak i na słodko. Zielone danie z pewnością zrobi furorę wśród przekąsek.
szpinak 100 g
woda 200 ml
mleko 250 ml
jajka 3 szt.
olej 30 ml
mąka pszenna 250 g
Szpinak: przebieramy. Odrzucamy pożółkłe liście, a wybieramy te o najładniejszym, soczystym kolorze. Najlepiej wykorzystać świeży szpinak baby – jest łatwo dostępny przez cały rok i ma cienkie, delikatne łodyżki, których nie trzeba wycinać. Umieszczamy listki na sitku i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy je na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty.
Make eat easy
Miksowanie: łączymy w miseczce mleko i wodę (może być gazowana). Wkładamy umyty i odsączony szpinak do wysokiego naczynia. Dolewamy do niego kilka łyżek przygotowanego płynu i miksujemy na gładką masę za pomocą ręcznego blendera. Sprawdzi się też urządzenie kielichowe. Postarajmy się, żeby w masie nie zostały kawałki łodyżek. Możemy po zmieszaniu przelać ją przez sitko. Dzięki temu nasze zielone naleśniki ze szpinaku będą miały piękną, jednolitą barwę.
Make eat easy
Ciasto: przelewamy purée szpinakowe do miski. Dodajemy jajka, pozostałą wodę z mlekiem, mąkę pszenną i olej (lub rozpuszczone masło). Mieszamy do uzyskania jednolitego, dosyć rzadkiego ciasta. Ten krok możemy wykonać z pomocą wykorzystanego wcześniej blendera lub miksera z trzepaczką. Przykrywamy masę i odstawiamy ją na 10 minut. Podstawowy przepis na naleśniki ze szpinakiem warto urozmaicić przyprawami, na przykład białym pieprzem, gałką muszkatołową lub suszonym czosnkiem.
Make eat easy
Smażenie: rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Mieszamy ciasto na szpinakowe naleśniki chochelką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odmierzamy nią porcję płynu i wlewamy go na patelnię. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Po około 30 sekundach przerzucamy naleśnik na drugą stronę za pomocą szerokiej, płaskiej łopatki. Po krótkiej chwili go zdejmujemy – staramy się go nie zrumienić. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy całe ciasto. Powinniśmy otrzymać około 15 cienkich naleśników, jeśli wykorzystaliśmy patelnię o średnicy 24 cm.
Make eat easy
Podanie: nakładamy na ciepłe placki ulubione dodatki. Możemy zaserwować naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym, kremowym serkiem, fetą, pieczarkami lub kurczakiem. Ponieważ są neutralne w smaku, sprawdzą się też w wersji na słodko, na przykład z jogurtem i borówkami.
Make eat easy