Agnieszka Pietroń

Muffinki z truskawkami

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Muffinki z truskawkami to połączenie lekkiego, puszystego ciasta z pysznymi owocami. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek i całość wstawić do piekarnika. Gotowe muffinki truskawkowe pięknie wyglądają udekorowane cukrem pudrem. Warto zabrać je ze sobą na piknik lub do szkoły na drugie śniadanie.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • mleko  200 ml

  • soda oczyszczona  5 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier  60 g

  • olej  50 ml

  • mąka pszenna  250 g

  • truskawki  200 g

Muffinki z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i mleko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki.

  • Krok 3:

    Mąka: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sodę. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Ciasto: do dużej miski wbijamy jajka. Wlewamy mleko oraz olej. Całość łączymy z wcześniej wymieszanymi składnikami suchymi.

  • Krok 5:

    Pieczenie: gotowe ciasto przekładamy do papilotek. Następnie dekorujemy je z wierzchu owocami. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i odstawiamy je do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Podanie: muffinki z truskawkami wykładamy na talerz i posypujemy je cukrem pudrem.

Porady

  • Muffinki z truskawkami wspaniale prezentują się posypane cukrem pudrem. Niektórzy dekorują je także polewą czekoladową, lukrem lub bitą śmietaną. Warto wtedy dodatkowo ułożyć na nich kawałki świeżych owoców.
  • W wersji wegańskiej deseru, zamiast jajek dodajemy niewielką ilość musu jabłkowego bądź truskawkowego. Ponadto mleko zamieniamy na napój roślinny np. sojowy, migdałowy. Proces przygotowania wypieku pozostaje bez zmian.
  • Cukier z powodzeniem zastąpimy ksylitolem, stewią bądź erytrolem. Należy jednak zaznaczyć, że składniki te mogą różnić się od siebie smakiem oraz natężeniem słodkości. Możliwe, że będziemy musieli nieco zwiększyć lub zmniejszyć ilość produktu.
  • Do przygotowania deseru możemy wykorzystać zarówno mrożone, jak i świeże truskawki. W przypadku tych pierwszych polecamy dodatkowo obtoczyć je w niewielkiej ilości mąki. Dzięki temu nie opadną na dno oraz nie puszczą zbyt dużo soku.
  • Jeśli chcemy nadać muffinkom wspaniałego aromatu, polecamy wzbogacić je o startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wystarczy wymieszać ją z pozostałymi składnikami ciasta. Ponadto niektórzy dodają również aromat waniliowy.
  • Składniki na muffiny powinny mieć temperaturę pokojową. Poza tym nie mieszamy ich zbyt długo. W przeciwnym razie upieczone ciasto nie będzie delikatne i puszyste, lecz twarde oraz zbite.
  • Gotowe wypieki długo utrzymują świeżość, bo nawet 4-6 dni. Pamiętajmy jednak, żeby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym lub metalowym. Jeśli chcemy, ostudzone muffinki możemy z powodzeniem zamrozić. Wystarczy je zapakować w specjalny woreczek foliowy, a następnie wstawić do zamrażalnika. Najlepiej zjeść je w ciągu 3 miesięcy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne