Smakują doskonale jako przekąski, ale można dodać je do sałatek. Domowe marynowane oliwki są proste do przygotowania - zasmakują wielbicielom kuchni greckiej.
Składniki:
oliwki czarne i zielone (po jednym niewielkim słoiku)
oliwa z oliwek ( mniej więcej 3/4 kubka)
bazylia (świeża i suszona)
oregano
sól
Marynowane oliwki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W kubku przygotowujemy zalewę do oliwek. Mieszamy oliwę z oliwek z bazylią suszoną, oregano, przypraw dodajemy tyle, aby oliwa zrobiła się dość gęsta, dodajemy szczyptę soli i dorzucamy kilka listków bazylii świeżej.
Zalewamy oliwki w słoiku i zostawiamy w lodówce na 2 dni.
Na przyjęciu marynowane oliwki wykładamy na przeźroczyste salaterki.
Po skończonym przyjęciu oliwy z oliwek nie wylewamy, jest doskonała do różnych sałatek, czym dłużej się marynuje tym jest lepsza.