1902_okladka bez kodu-1

Marchewka w kokosowym cieście z maślanym ryżem

Ocena:

4.45 (176)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Marchewka i kokos doskonale zgrywają się smakiem. A jeśli do tego zestawu dodacie jeszcze maślany ryż... Pełnia szczęścia!

Składniki:

  • Do ryżu:
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 25 dag suchego ryżu
  • dymka ze szczypiorem, drobno pokrojona
  • do podania: garść liści jarmużu, z wyciętymi nerwami, zblanszowanych
  • sól
  • Na ciasto:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3–4 łyżki wiórków kokosowych
  • jajko
  • 4 duże marchewki, ugotowane na półtwardo
  • 2 łyżki oleju

Marchewka w kokosowym cieście z maślanym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do ryżu: plasterki czosnku wrzucamy do garnuszka na rozgrzany olej i smażymy, aż zaczną się złocić. Dokładamy 2 łyżki masła i smażymy, aż się podrumienią. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Na masło z olejem na patelni wsypujemy ryż i podsmażamy go, aż stanie się szklisty. Wlewamy dwukrotnie więcej wody niż ryżu, solimy, przykrywamy i gotujemy na sypko.
  • W tym czasie składniki na ciasto miksujemy z taką ilością wody, aby konsystencją przypominało gęste ciasto naleśnikowe. Marchewki kroimy na spore prostokątne kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy na złoto na oleju.
  • Do gorącego ryżu dokładamy resztę masła, uprażone plasterki czosnku i dymkę, przegarniamy widelcem. Podajemy z marchewkami w cieście i blanszowanymi liśćmi jarmużu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne