Kurczak w Cieście Kokosowym (Kulki)

Rewelacyjna i bardzo popularna chińska potrawa - Smacznego ! :)

Dodany przez: ProOrient

Kurczak w Cieście Kokosowym (Kulki)

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 750ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. 1. W średniej misce mieszamy dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka, trzy jajka, saszetkę proszku do pieczenia, trzy łyżki cukru oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto.
  2. 2. Gdy ciasto jest już wymieszane dodajemy 150g wiórek kokosowych, po czym dokładnie mieszamy.
  3. 3. W woku rozgrzewamy 750ml oleju roślinnego, aby smażyć na głębokim tłuszczu.
  4. 4. Kurczaka pokrojonego w kostkę, maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki wrzucamy na głęboki tłuszcz.( należy smażyć tak długo, aż kurczak w środku będzie gotowy).
  5. 5. Po chwili smażenia kurczak w cieście kokosowym jest już gotowy. Kulki podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Chińska potrawa gotowa! Smacznego !
kurczak mięso obiad kolacja kuchnia chińska kuchnia orientalna kulki ciasto kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze