Moje Gotowanie marzec 2019

Lekki tort z owocami i galaretką

Ocena:

4.48 (190)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Delikatny, bardzo owocowy tort z owocami leśnymi i przezroczystą galaretką. Dodatek jogurtu sprawi, że całość nie jest zbyt słodka i za ciężka. Przepis na lekki tort z owocami i galaretką przyda się nie tylko na specjalne okazje.

Składniki:

  • masło  125 g

  • mąka  250 g

  • cukier  75 g

  • jajka  1 szt.

  • truskawki  700 g

  • jagody  700 g

  • porzeczki  700 g

  • maliny  700 g

  • cukier  150 g

  • żelatyna  15 g

  • jogurt naturalny  400 g

  • twaróg  100 g

  • galaretka  1 szt.

Lekki tort z owocami i galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na ciasto: do schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg o wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki (np. suchy groch). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie. zoltka-jajka-fot.iStock (1)
  • Krok 2: 200 g owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru. Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści, wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu. Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby dobrze stężała. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. jogurt-naturalny-fot.iStock (1)

Porady

Lekki tort z owocami i galaretką zawiera w przepisie:

  • 125 schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 700 g mrożonej mieszanki owocowej: malin, jagód, truskawek, czarnej porzeczki
  • 15 g albo 8 listków żelatyny
  • torebkę galaretki krystalicznej
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne