Ryż z leśnymi grzybami

Ocena:

4.51 (167)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Gotowany ryż z usmażonymi leśnymi grzybami.

Składniki:

  • 25 dkg brzozaków
  • 25 dkg kurek
  • 1 cebula
  • 1 torebka ryżu
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy
  • natka pietruszki - wg uznania
  • olej do smażenia

Ryż z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku zagotować wodę, posolić ją. Ugotować w niej ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzić i wysypać z torebki. Grzyby oczyścić, umyć i dowolnie pokroić. Pokrojoną w kostkę cebulę lekko zrumienić na oleju. Do cebuli dodać pokrojone grzyby i smażyć razem tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Do grzybów dodać ryż, śmietanę i kurkumę. Wymieszać i smażyć dalej razem, aż potrawa wyraźnie zgęstnieje. Podawać ją posypaną posiekaną natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne