damian kordas

Kurczak pieczony z farszem

Ocena:

4.44 (190)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
Doskonały przepis na rodzinny obiad - kurczak pieczony z sosem jogurtowo-miętowym to klasyk z twistem.

Składniki:

  • kurczak zagrodowy (ok. 2 kg)
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • ½ cytryny
  • 1 cebula
  • Marynata:
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Sos jogurtowo-miętowy:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka mięty
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Kurczak pieczony z farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Kurczaka wyjmij z lodówki, ponieważ do pieczenia musi mieć temperaturę pokojową. W miseczce połącz kurkumę, musztardę, miód, oliwę z oliwek, cynamon. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz dokładnie w przygotowanej marynacie.
  • Do środka kurczaka włóż pęczek natki pietruszki, cytrynę oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1,5 godziny. Pierwsze 60 minut piecz pod przykryciem (możesz użyć pokrywki od naczynia lub folii aluminiowej), a potem bez przykrycia, aby kurczak się ładnie zrumienił.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól kurczakowi odpocząć około 20 minut. Aby przygotować sos, jogurt naturalny połącz z posiekaną miętą, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Porady

Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne