Kurczak pieczony faszerowany śliwkami

Ocena:

4.58 (158)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Kurczak pieczony w całości, a jeszcze lepiej kurczak faszerowany, to doskonały pomysł na rodzinny, odświętny obiad. Nasz pomysł to kurczak pieczony faszerowany śliwkami. Po prostu bajka!

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • łyżeczka soli
  • 6 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 300 g mrożonej śliwki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 100 g masła
  • szklanka białego wina
  • 2 łyżki miodu lipowego

Kurczak pieczony faszerowany śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka nacieramy solą i odstawiamy na 1 godz., dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę. Jałowiec, ziele i igiełki rozmarynu ucieramy w moździerzu, nacieramy kurczaka i odstawiamy na 20 min.
  • Rozmrożone śliwki kroimy w ćwiartki, mieszamy z cukrem i roztopionym masłem, napychamy nimi kurczaka i zaszywamy go albo spinami wykałaczkami.
  • Układamy na natłuszczonej masłem folii aluminiowej, na jej błyszczącej stronie, podlewamy winem wymieszanym z miodem i zawijamy do góry. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym tak dużym, aby po zawinięciu do góry okalał całego kurczaka.
  • Pieczemy 50 min w temp. 220°C. Po 40 min odkrywamy papier pergaminowy, a kurczaka zostawiamy w zamkniętym piekarniku tak długo, aż temp. spadnie do 60°C.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: kurczak na butelce

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne