Kurczak pieczony w całości, a jeszcze lepiej kurczak faszerowany, to doskonały pomysł na rodzinny, odświętny obiad. Nasz pomysł to kurczak pieczony faszerowany śliwkami. Po prostu bajka!
Składniki:
kurczak (ok. 1,5 kg)
łyżeczka soli
6 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
2 gałązki rozmarynu
300 g mrożonej śliwki
4 łyżki brązowego cukru
100 g masła
szklanka białego wina
2 łyżki miodu lipowego
Kurczak pieczony faszerowany śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka nacieramy solą i odstawiamy na 1 godz., dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę. Jałowiec, ziele i igiełki rozmarynu ucieramy w moździerzu, nacieramy kurczaka i odstawiamy na 20 min.
Rozmrożone śliwki kroimy w ćwiartki, mieszamy z cukrem i roztopionym masłem, napychamy nimi kurczaka i zaszywamy go albo spinami wykałaczkami.
Układamy na natłuszczonej masłem folii aluminiowej, na jej błyszczącej stronie, podlewamy winem wymieszanym z miodem i zawijamy do góry. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym tak dużym, aby po zawinięciu do góry okalał całego kurczaka.
Pieczemy 50 min w temp. 220°C. Po 40 min odkrywamy papier pergaminowy, a kurczaka zostawiamy w zamkniętym piekarniku tak długo, aż temp. spadnie do 60°C.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015