Krewetki po luizjańsku

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Krewetki po luizjańsku to niezwykle aromatyczna, słodko-słona potrawa, która doskonale komponuje się z czosnkowymi bagietkami, przypieczonymi grzankami lub też po prostu z kromką świeżego pieczywa. Gęsty, esencjonalny sos doskonale nadaje się do maczania w nim pieczywa, a chrupiące lekko krewetki zachęcają, by wydobywać je z półpłynnej, tymiankowo-paprykowej masy z delikatnymi nutkami oregano. Krewetki po luizjańsku to idealna pozycja na kolację we dwoje, wieczór przy lampce wina lub wykwintny lunch.

Składniki:

  • krewetki  375 g

  • olej  10 ml

  • cebula  50 g

  • czosnek  12 g

  • masło  30 g

  • słodki sos chili  30 ml

  • sos worcestershire  30 ml

  • bulion warzywny  80 ml

  • sok z cytryny  12 g

  • cukier  2.5 g

  • tymianek  4 g

  • oregano  4 g

  • słodka papryka  8 g

Krewetki po luizjańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki: jeśli kupujemy świeże, wystarczy je obmyć, oderwać głowę i usunąć przewód pokarmowy (ciemną żyłę przebiegającą wzdłuż ciała). Gdy kupujemy oczyszczone, zamrożone owoce morza, wystarczy je tylko rozmrozić.

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją z łusek, kroimy w kostkę i smażymy na patelni, na oleju do zeszklenia. Pod sam koniec dodajemy do niej obrane i zmiażdżone ząbki czosnku.

  • Krok 3:

    Sos: do przesmażonej cebuli i czosnku dodajemy 15 g masła (1 łyżkę), 30 ml słodkiego sosu chili (2 łyżki) oraz 30 ml sosu worcestershire (2 łyżki). Mieszamy i podlewamy bulionem. Dosładzamy cukrem (2,5 g – pół łyżeczki) i zakwaszamy sokiem z cytryny (12 g – 2 łyżki). Dodajemy też przyprawy takie, jak: oregano, tymianek, słodka papryka. Gotujemy przez 2 minuty. Pamiętajmy, by cały czas mieszać łyżką, by sos nie przywarł do dna.

  • Krok 4:

    Krewetki: dorzucamy do sosu i gotujemy po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. Dodajemy ponownie łyżkę masła. Zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerz. Krewetki po luizjańsku podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej w towarzystwie czosnkowej bagietki.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne