Krewetki po tahitańsku

Ocena:

4.55 (193)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krewetki po tahitańsku to efektowny przepis z dodatkiem białego rumu. Ostrości nadają ziarna marynowanego zielonego pieprzu. Idealna przystawka na grilla w gronie przyjaciół.

Składniki:

  • krewetki  12 szt.

  • limonka  3 szt.

  • biały rum  50 ml

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sól  5 g

  • pieprz kolorowy  6 szt.

  • białka  1 szt.

  • wiórki kokosowe  50 g

Krewetki po tahitańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki: marynujemy przez 30 min w soku z jednej limonki wymieszanym z chlustem białego rumu niewielką ilością oliwy soli i rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu. Krewetki osączamy nabijamy wzdłuż na szpikulce obtaczamy w białku ubitym widelcem i wiórkach kokosowych.

  • Krok 2:

    Smażenie: Podsmażamy przez 3–4 min na pozostałej oliwie na dużej nieprzywierającej patelni na złocisty kolor. Podajemy z cząstkami pozostałych limonek.

Porady

Zobacz także: szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne