Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.55 (193)
Krewetki po tahitańsku to efektowny przepis z dodatkiem białego rumu. Ostrości nadają ziarna marynowanego zielonego pieprzu. Idealna przystawka na grilla w gronie przyjaciół.
krewetki 12 szt.
limonka 3 szt.
biały rum 50 ml
oliwa z oliwek 60 ml
sól 5 g
pieprz kolorowy 6 szt.
białka 1 szt.
wiórki kokosowe 50 g
Krewetki: marynujemy przez 30 min w soku z jednej limonki wymieszanym z chlustem białego rumu niewielką ilością oliwy soli i rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu. Krewetki osączamy nabijamy wzdłuż na szpikulce obtaczamy w białku ubitym widelcem i wiórkach kokosowych.
Smażenie: Podsmażamy przez 3–4 min na pozostałej oliwie na dużej nieprzywierającej patelni na złocisty kolor. Podajemy z cząstkami pozostałych limonek.
Porady
Zobacz także: szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym