Krem śmietankowy

Ocena:

4.44 (178)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Krem śmietankowy wykonamy na bazie serka mascarpone, śmietanki 30% oraz cukru pudru. Jest on wyjątkowo puszysty i odznacza się nieco sztywniejszą konsystencją niż bita śmietana. Dzięki temu z łatwością przełożymy nim biszkopt oraz udekorujemy babeczki. Krem śmietankowy z mascarpone możemy wzbogacić o dodatkowe składniki i przygotować go w różnych wersjach smakowych.

Składniki:

  • śmietana kremówka  500 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  30 g

Krem śmietankowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: serek mascarpone oraz śmietankę schładzamy w lodówce. 

  • Krok 2:

    Krem: mascarpone, śmietankę oraz cukier puder przekładamy do miski. Następnie łączymy składniki. Całość ubijamy przez około 1–2 minuty. Gotowy krem powinien odznaczać się gęstą konsystencją.

  • Krok 3:

    Podanie: krem śmietankowy możemy od razu użyć do przełożenia biszkoptu.

Porady

  • Krem śmietankowy wyjdzie idealnie, jeśli użyjemy dobrze schłodzonej śmietanki oraz mascarpone. Warto odłożyć je wcześniej na kilka godzin lub nawet na całą noc do lodówki.
  • Do przygotowania kremu sprawdzi się zarówno śmietanka 30%, jak i ta z 36% zawartością tłuszczu. 
  • Jeśli zależy nam na wyjątkowo sztywnym kremie, dodajemy wtedy taką samą ilość serka mascarpone, co śmietanki kremówki. 
  • Krem śmietankowy przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni. Zamykamy go wcześniej w szczelnym pojemniku, żeby nie chłonął zapachów innych produktów.
  • W zależności od własnych preferencji, ilość cukru pudru możemy zmniejszyć bądź zwiększyć.
  • Serek mascarpone możemy zastąpić trzykrotnie mielonym serkiem z wiaderka lub serkiem śmietankowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krem śmietankowy – inne warianty

Krem śmietankowy z mascarpone świetnie sprawdzi się do przełożenia blatów biszkoptowych. Możemy go przygotować w wielu różnych wersjach smakowych. Wystarczy dodać do podstawowego przepisu:

  • galaretkę – zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę oraz delikatnie łączymy z kremem. Świetnie sprawdzi się tutaj galaretka o smaku cytrynowym, wiśniowym lub truskawkowym,
  • owoce – latem warto sięgnąć po takie owoce, jak truskawki, jagody i maliny. Myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do gotowego kremu. Truskawki warto dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki,
  • białą czekoladę – rozpuszczamy ją w gorącej śmietance, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy ją na kilka godzin do lodówki. Na końcu masę czekoladową łączymy z serkiem mascarpone. Całość ubijamy przez 1–2 minuty, aż do uzyskania jednolitego, puszystego kremu,
  • kakao – wystarczy dodać niewielką ilość tego składnika, żeby uzyskać kakaową masę. 
  • wanilię – laskę wanilii należy przekroić wzdłuż, a następnie wyjąć ziarenka łyżeczką. Dodajemy je do kremu śmietankowego,
  • skórkę cytryny – cytrynę polewamy wrzątkiem, szorujemy i osuszamy. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Dodatek tego składnika sprawi, że nasz krem będzie odznaczał się orzeźwiająca nutą.

Krem śmietankowy – do jakich deserów?

Krem śmietankowy to uniwersalny dodatek nie tylko do tortów, ale również innych ciast. Okazuje się, że możemy go wykorzystać do przygotowania:

  • tiramisu – to lekki, mocno kawowy włoski deser. Składa się on z nasiąkniętych kawą biszkoptów i kremu śmietankowego,
  • leśny mech – to nietypowe ciasto, którego zielony kolor zawdzięczamy obecności szpinaku. Udekorowane kremem z mascarpone i owocami stanowi pyszny dodatek do popołudniowej herbaty,
  • pavlova – niesamowicie efektowny deser, który powstaje na bazie lekkiej, chrupiącej bezy. Wspaniale prezentuje się na uroczystych spotkaniach rodzinnych,
  • babeczki z mascarpone – kruche, słodkie babeczki rewelacyjnie komponują się z włoskim serkiem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne