Przepis na kotlety wegetariańskie z fenkułem i sezamem
Składniki:
3 duże bulwy fenkułu
sól
20 dag bułki tartej
10 dag tartego grana padano
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dag sezamu
pieprz
10 dag mąki
2 jajka
olej do smażenia
Kotlety z fenkułem i sezamem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Fenkuł dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry 1-cm grubości. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 2 min od zawrzenia. Osączamy. Bułkę tartą mieszamy z tartym serem, posiekaną natką pietruszki, sezamem, solą i pieprzem. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, a w kolejnym ubijamy jajka. Plastry fenkułu obtaczamy w mące, jajku i przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.