Moje Gotowanie maj 2019

Karczochy po rzymsku

Ocena:

4.52 (145)

  • 1 godz. 30 min.

Karczochy po rzymsku (carciofi alla romana) najlepiej smakują z chrupiącym chlebem i pieczonym czosnkiem. Włoski przepis na karczochy zasmakuje fanom tych warzyw i osobom, które nie znają karczochów.

Składniki:

  • cytryna
  • 4 karczochy
  • pęczek mięty, tylko listki, drobno pokrojone
  • ząbek czosnku, posiekany
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml oliwy

Karczochy po rzymsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zaczynamy od przecięcia cytryny na pół i wyciśnięcia soku z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce, zakładamy gumowe rękawiczki – sok z karczochów farbuje skórę niemal na czarno, trzeba się przed tym zabezpieczyć. Z karczochów odcinamy część nóżki i ok. 1/3 z główek, następnie zdejmujemy z nich twarde płatki tak długo, aż poczujemy, że dotarliśmy do tych miękkich. Nożem z ostrym czubkiem starannie usuwamy ze środków włoski. Oczyszczone karczochy wkładamy do zimnej wody z cytryną, przykrywamy grubą warstwą papieru kuchennego, dzięki czemu pozostaną w całości zanurzone – trick warty zapamiętania i wykorzystania także w przypadku innych warzyw.
  • Zabieramy się za nadzienie: miętę dokładnie mieszamy z czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Nadziewamy odcedzone karczochy, po czym obsypujemy je solą i pieprzem. Układamy je w garnku do góry nóżkami, zalewamy oliwą i wodą – taką ilością, aby zakryła karczochy prawie po koniec nóżek. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min.
  • Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Najlepsze do faszerowania są karczochy odmiany mammola.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne