Smażone kalmary / fot. StockFood
4.26 (251)
Smażone kalmary to doskonała przekąska dla fanów owoców morza. Kalmary są coraz łatwiej i częściej dostępne w super marketach - bez problemy znajdziemy je w dziale z mrożonkami. Warto odwiedzając targ rybny rozejrzeć się, czy znajdziemy na nim świeże kalmary - przepis na nie jest banalnie prosty. Smażone kalmary można je podawać z cząstkami cytryny, domowym sosem koktajlowym lub aioli. Kalmary w panierce dobrze wypadną w towarzystwie chrupiących frytek i świeżej, zielonej sałatki - smak takiego zestawu przeniesie każdego do nadmorskiej restauracji i przypomni ciepłe wakacje.
kalmary 600 g
mąka 100 g
jajka 1 szt.
białe wino 125 ml
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
olej 200 ml
Jak zrobić smażone kalmary w panierce? Jeśli mamy do dyspozycji mrożone kalmary, najpierw musimy je rozmrozić. Następnie tuszki kalmarów kroimy w krążki.
Czas na panierkę do kalmarów. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z oliwą i winem, dodajemy żółtko, pianę z białka, doprawiamy solą i dobrze mieszamy na gładkie, jednolite ciasto na smażone kalmary.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze olej. Krążki kalmarów partiami zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor około 8–10 minut. Smażone kalmary podawać gorące - takie są najsmaczniejsze i chrupiące, z cząstkami cytryny do skropienia i sosem alioli.
Porady
- Warto przed smażeniem namoczyć przez kilka godzin pokrojone kalmary w mleku. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Jeśli jednak zależy nam na czasie, można ten krok pominąć.
- Kalmary należy smażyć partiami. Wrzucenie do garnka zbyt dużej ilości owoców morza spowoduje, że temperatura oleju się obniży, a przekąska nie będzie idealnie chrupiąca.
- Kalmary w panierce należy smażyć na głębokim tłuszczu. Można do tego celu wykorzystać domową frytkownicę lub rozgrzać olej w garnku i skorzystać z łyżki do smażenia.
- Należy pilnować frytownicy/ garnka, ponieważ smażone kalmary bardzo szybko się zarumieniają.
Jak smażyć kalmary? Przepis na smażone kalmary w panierce to jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej - w formie fritto misto sprzedawane są jako swego rodzaju uliczny fast food. Aby smakowały perfekcyjne - owoce morza nie były surowe, a panierka równomiernie się zarumieniła, przyda się frytura, ale w domowych wymiarach. Ciekawym rozwiązaniem są garnki do smażenia - specjalny wkład ułatwia sprawne umieszczenie produktów do smażenia - w tym kalmary w cieście - a po chwili uzyskanie perfekcyjnej chrupiącej przekąski. Można też zaopatrzyć się w pojedyncze sitko, które pasuje do standardowych garnków. Wybierzcie sprzęt dla siebie i pod swoją kuchnię, aby szybko i prosto robić m.in. smażone kalmary.
Smażone kalmary nie należą do najbardziej dietetycznych dań. To jednak przekąska, na którą od czasu do czasu warto się skusić. Smażone kalmary - kalorie możemy im nieco ująć, jeśli dobrze osączymy kawałki na ręczniku papierowym i nie przesmażymy całego dania. Smażone kalmary mają często kaloryczne dodatki, jak frytki czy sos aioli - będąc na diecie redukcyjnej postawmy raczej na sok z cytryny i bukiet świeżych warzyw czy inną sałatkę bez kalorycznych sosów. Takie smażone kalmary, jako jeden z elementów jadłospisu, nie powinny wzbudzić poczucia winy, jeśli na co dzień dbamy o zbilansowane menu.