Tam nie można się nudzić. Zobacz, co warto zwiedzić na Teneryfie
Na Teneryfie szkoda czasu na leniuchowanie na plaży czy przy basenie, bo wyspa ma naprawdę dużo do zaoferowania. Górzyste ukształtowanie terenu zachęca do wypraw rowerowych i pieszych wędrówek, podczas których można podziwiać nie tylko wspaniałe widoki, ale również mieć niepowtarzalną okazję zobaczenia endemicznych gatunków roślin, które możemy spotkać choćby w drodze na wulkan Pico del Teide, najwyższy szczyt w Hiszpanii (3718 m). Roztacza się z niego przepiękny widok, a przy dobrej pogodzie można zobaczyć sąsiednie wyspy. Innym obowiązkowym punktem w programie zwiedzania Teneryfy są potężne klify Los Gigantes – ich pionowe ściany wystające ok. 600 metrów nad powierzchnię oceanu robią niesamowite wrażenie! Można je podziwiać z lądu lub wybrać się w rejs łodzią i oglądać od strony oceanu. Przy okazji pobytu w tym miejscu warto zjechać do ukrytej w górach miejscowości Masca. Co prawda niekończące się serpentyny mogą przyprawiać o mocniejsze bicie serca, ale widoki naprawdę zapierają dech w piersiach. Do niedawna wioska była odcięta od świata, bo drogę do niej zbudowano dopiero kilkanaście lat temu. Na Teneryfie jest wiele urokliwych miast i miasteczek pełnych pamiątek z przeszłości i zaskakujących nowoczesną architekturą, jak na przykład stolica wyspy – Santa Cruz de Tenerife. Ciekawostką jest, że kilka lat temu miasto zostało uznane za jedno z 5 najlepszych na Ziemi miejsc do życia. Słynie również z karnawału – trzeciego pod względem wielkości na świecie. Wyspa oferuje również mnóstwo atrakcji dla dzieci. Moc wrażeń dostarczą im (dorosłym zresztą też) wspaniałe parki – pełen rozrywek Siam Parque oraz imponujący ogród zoologiczno- -botaniczny z tysiącami papug i innych zwierząt, czyli Loro Parque.
Podpowiadamy, co warto jeść na Teneryfie – ryby, owoce morza…
Kuchnia Teneryfy jest tak samo urozmaicona jak sama wyspa, a jej podstawą są oczywiście ryby i owoce morza. Najbardziej ceniona za wyśmienity i delikatny smak jest vieja, którą zwykle podaje się duszoną z rozmaitymi sosami. Wszędzie można też zjeść sardynki, tuńczyka, kalmary i krewetki. Grillowane, duszone, z sosem albo tylko skropione oliwą, a wszystkie prosto z wód Atlantyku i przepyszne. W typowym teneryfskim menu nie brakuje również mięs, zwłaszcza z kozy i królika, np. podanego w pikantnym sosie pomidorowym conejo con salmorejo. Oczywiście popularne są także drób, wieprzowina i wołowina oraz dania z warzyw, ale przyrządzone w charakterystyczny dla wyspy sposób. Na przykład odpowiednikiem hamburgera jest arepa, ale w wersji kanaryjskiej bułkę pszenną zastępuje kukurydziana, a wypełnia się ją serem, warzywami, grzybami, mięsem oraz... owocami morza.
Tradycyjne potrawy na Teneryfie - podpowiadamy co warto zjeść!
Koniecznie trzeba też spróbować pomidorów z Teneryfy, bo uprawiane na wyspie są intensywnie czerwone i mają wspaniały słodki smak. Mile zaskoczeni mogą też być amatorzy ziemniaków – są tak samo popularne jak u nas, ale podaje się je zupełnie inaczej. Batatas – duże, pomarańczowe mają dość intensywny słodki smak, natomiast papas są małe i neutralne w smaku. Tradycyjną potrawą jest papas arrugadas, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach w mocnym roztworze soli morskiej. Są świetnym dodatkiem do mięsa lub ryb, zwłaszcza z sosami mojo verde (zielonym) i mojo rojo (czerwonym). Sosy przyrządza się z oliwy, octu, czosnku, soli oraz kolendry w mojo zielonym, a papryki w czerwonym.
Wyjątkowe specjały Teneryfy - kawa, wino, słodkości
W każdym sklepie spożywczym na Teneryfie można kupić gofio – mąkę z prażonego mielonego zboża, której wytwarzaniem zajmowali się już pierwotni mieszkańcy wyspy Guanczowie. Dodaje się ją niemal do wszystkiego: ciasteczek z bakaliami, duszonych jarzyn, a nawet skwarków wieprzowych. Teneryfa to nie tylko dobre jedzenie, ale również wina. Wyspę porastają hektary winorośli, a najpopularniejsze szczepy to listan negro i listan bianco oraz malvasia. Wino z tego ostatniego (znanego od czasów antycznych) należy do najbardziej cenionych na świecie. Ma połyskliwy złoty kolor i intensywny aromat, może być słodkie lub wytrawne. Doskonałe do deserów i jako aperitif, np. ze wspaniałym queso – serem owczym lub kozim. Z napojów bezalkoholowych koniecznie trzeba spróbować kilkuwarstwowej kawy barraquito. To espresso z zagęszczonym mlekiem, skórką z cytryny oraz likierem. Smakuje genialnie! W charakterze prezentu warto przywieźć z Teneryfy pyszne miody, niezwykłe, bo z rzadko występujących roślin. Na przykład nektar z janowca rosnącego tylko na Teide zbierany jest w okresie wiosenno- -letnim na wysokości aż ponad 1500 metrów, a miód z niego ma bardzo jasny bursztynowy kolor, delikatny aromat i łagodny smak. Inne egzotyczne dla nas miody wytwarza się ze żmijowca, kasztana czy awokado. Podczas wycieczek po Teneryfie nie sposób nie zauważyć ciągnących się kilometrami plantacji bananów, które mają tam idealne warunki. Owoce są małe, krótkie i cudownie słodkie, a eksperci twierdzą, że bezkonkurencyjne.
Komentarze