www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Ciastka na Halloween cieszą się dużą popularnością na przyjęciach dla dzieci. Szkielety wyraźnie nawiązują do tego święta, ale nie są na tyle straszne, żeby maluchy się ich bały. Przygotowanie jest proste, dlatego mali pomocnicy są mile widziani przy pracy. Z doświadczenia wiemy, że takie wypieki znikają z talerzy w pierwszej kolejności. Ciastka na Halloween można też zrobić dla dzieci, które chodzą od domu do domu, zbierając słodycze.
cukier puder 180 g
mąka pszenna 265 g
masło 200 g
kakao 30 g
czarny barwnik w żelu 5 g
Ciasto: masło i cukier (100 g) umieszczamy w misce i ubijamy trzepaczką lub mikserem na gładką i puszystą masę. Wsypujemy mąkę pszenną, kakao w proszku, barwnik spożywczy i ponownie mieszamy. Wsadzamy do lodówki na 30 minut – ułatwi to wałkowanie ciasta. Lekko posypujemy mąką powierzchnię roboczą i wałkujemy ciasto na grubość 1 cm.
Kształowanie szkieltów: wycinamy ciastka foremką w kształcie człowieka i układamy na 2-3 dużych blachach do pieczenia. Ponownie wałkujemy nadmiar ciasta, aż się skończy. Wycięte ciastka na Halloween wsadzamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pieczemy przez 18-21 minut, aż stwardnieją na brzegach. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Lukier: cukier puder (80 g) przesiewamy do miski i stopniowo wlewamy 1-1½ łyżki wody, ciągle mieszając, by uzyskać gęstą pastę. Wkładamy lukier do rękawa cukierniczego, odcinamy trochę koniec, żeby zrobić mały otwór. Wyciskamy go na ciastka, tworząc kształty kości i czaszki, żeby wyglądały jak szkielety. Odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w hermetycznym pojemników, nawet do tygodnia.
Źródło: serwis partnerski, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/skeleton-biscuits