Gruszki w winie z lodami waniliowymi

Ocena:

4.41 (206)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Gruszki w winie z lodami waniliowymi

Składniki:

  • 6 jędrnych dużych gruszek
  • 4 szklanki czerwonego wina
  • laska wanilii
  • 4 goździki
  • kora cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • listki melisy
  • 500 ml lodów waniliowych

Gruszki w winie z lodami waniliowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gruszki w winie z lodami waniliowymi
  • Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy wkładamy gruszki i gotujemy ok. 20 min, aż staną się lekko szkliste i nabiorą pięknej czerwonej barwy.
  • Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w salaterce ogonkami do góry. W okolicy ogonka wbijamy listki melisy. Syrop przecedzamy przez sito i gotujemy ok. 5 min,
  • do momentu, aż powstanie gęsty winny sos. Gruszki i sos schładzamy. Podajemy z gałką lodów waniliowych, polane sosem winnym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne