Gruszki w winie z lodami waniliowymi

Gruszki w winie z lodami waniliowymi

Dodany przez:

Gruszki w winie z lodami waniliowymi

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 jędrnych dużych gruszek
  • 4 szklanki czerwonego wina
  • laska wanilii
  • 4 goździki
  • kora cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • listki melisy
  • 500 ml lodów waniliowych

Przygotowanie

  1. Gruszki w winie z lodami waniliowymi
  2. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy wkładamy gruszki i gotujemy ok. 20 min, aż staną się lekko szkliste i nabiorą pięknej czerwonej barwy.
  3. Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w salaterce ogonkami do góry. W okolicy ogonka wbijamy listki melisy. Syrop przecedzamy przez sito i gotujemy ok. 5 min,
  4. do momentu, aż powstanie gęsty winny sos. Gruszki i sos schładzamy. Podajemy z gałką lodów waniliowych, polane sosem winnym.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
deser gruszki w winie lody waniliowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze