Golonka do chleba wyśmienita 2

Ocena:

4.52 (183)

  • 48 godz. 0 min.
Polecam,bardzo smakowita goloneczka,połowę zjedliśmy na śniadanie:)

Składniki:

  • 2 duże golonki
  • 2 duże liście laurowe
  • ziele angielskie 7 ziaren
  • pieprz 10 ziaren
  • 2 łyżki soli
  • 1 czubata łyżka kucharka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • ostra lub słodka papryka

Golonka do chleba wyśmienita 2 - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tym razem golonek nie nacieramy przyprawami,moczymy golonkę przez 30 min w zimnej wodzie,myjemy.
  • Do garnka sypiemy wszystkie przyprawy,wkładamy golonki zalewamy wodą,wody ma być tyle żeby golonki były przykryte.
  • Gotujemy golonki do miękkości,moje gotowały się około 1,5 godz,na małym ogniu.
  • Gorące golonki wyjąć z wody do większej salaterki,chwilę przestudzić,wyjąć kości.
  • Czyste mięso,doprawić papryką,ewentualnie dodać jeszcze czosnku granulowanego ,lub innych przypraw wg własnego uznania.
  • Rozłożyć 2 duże kawałki foli spożywczej przylepnej,wyłożyć mięso zwinąć,formując roladę.
  • Następnie obwinąć kilka razy ścisło golonkę, folią żeby wszystko mocno się trzymało.
  • Wsadzić na noc do lodówki, aż dobrze zastygnie.
  • Na drugi dzień rozciąć nożyczkami folię i zdjąć,ułożyć golonkę na półmisku,pokroić w plastry.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne