Golonka z szybkowara

dla wielbicieli najprostszej wersji golonki

Dodany przez: ewa zychewicz

Golonka z szybkowara

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.43 z 7 głosów)

Składniki

  • 2 golonki ( po 1 kg każda )
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • kawałek selera ( korzeń 50 g )
  • kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 l wody
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania. Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek. Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze. Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki. Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą. Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.
szybkowar mięso golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze