golonka_bez_skory_z_majerankiem

Golonka bez Skóry z Majerankiem

Ocena:

4.43 (199)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Robiłem golonka na różne sposoby - ale pieczone w piekarniku lubię najbardziej.

Składniki:

  • 6 małych golonek ( przednich )
  • 1 duża marchewka
  • ½ selera ( korzeń )
  • ½ pietruszki ( korzeń )
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czosnek ( proszek )
  • 2 gałązki rozmarynu ( posiekać )
  • 1 liść laurowy ( połamać )
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa kucharek
  • majeranek
  • słodka papryka ( w proszku )
  • ostra papryka ( w proszku )
  • przyprawy: sól / pieprz

Golonka bez skóry z majerankiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Golonka umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i usunąć skórę ( ja kupiłem już bez skóry ). Warzywa obrać, umyć i pokroić: korzeń selera i pietruszki w dużą kostkę, marchewkę w słubki, cebulę w piórka i czosnek wzdłuż przepołowić.
  • ► Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posypać kucharkiem, czosnkiem w proszku, majerankiem i odstawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.
  • ► Tak przygotowane golonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy mięso umieścić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany rozmaryn.
  • ► W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210C, golonka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na początku około 10 - 20 minut w 210C / Termoobieg /. gdy mięso z wierzchu jest wystarcząjaco przypieczone, obniżyć temperaturę do 180C / Termoobieg / ciągle podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia przykryć mięso folią aluminiową by mięso się nie spiekło, doszło i było miękkie.

Porady

Zobacz też: Golonka po bawarsku i 9 innych klasyków z kuchni niemieckiej

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne