Agnieszka Pietroń

Gianduia – włoski krem czekoladowo-orzechowy

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ginaduia to włoski krem z gorzkiej czekolady, cukru, oliwy oraz dużej ilości orzechów laskowych. Z wyglądu przypomina nutellę, jednak jest od niej o wiele smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy. Swobodnie mogą po niego sięgać wszystkie osoby będące na diecie wegańskiej lub unikające nabiału. Wspaniale smakuje na kromce świeżego chleba, z łatwością udekorujemy nim ciasta bądź przełożymy blaty biszkoptowe. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na krem gianduia.

Składniki:

  • cukier puder  100 g

  • gorzka czekolada  400 g

  • orzechy laskowe  150 g

  • oliwa z oliwek  200 ml

Gianduia – włoski krem czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 2:

    Orzechy: wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 5 minut. Po tym czasie odkładamy je do ostygnięcia. Usuwamy z nich skórkę. W tym celu układamy je na czystej ściereczce i pocieramy o siebie. Następnie wrzucamy je do malaksera i rozdrabniamy.

  • Krok 3:

    Czekolada: łamiemy ją na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do niewielkiego naczynia żaroodpornego, które układamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy czekoladę co jakiś czas, aż się rozpuści. 

  • Krok 4:

    Gianduia: cukier puder przesiewamy i dodajemy partiami do rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy oliwę, a na końcu całość łączymy z rozdrobnionymi orzechami laskowymi.

Porady

  • Do przygotowania kremu czekoladowego używamy łagodnej w smaku oliwy z oliwek. Niektórzy zastępują ją mieszanką masła kokosowego i oleju z orzechów laskowych. Gianduię z łatwością wykonamy również na bazie śmietanki kremówki.
  • Gorzka czekolada powinna odznaczać się co najmniej 70% zawartością masy kakaowej. Dzięki temu nasz krem wyjdzie idealnie. 
  • Gianduię możemy wzbogacić również o orzechy włoskie, ziemne, pekan albo migdały. Przed dodaniem, warto uprażyć je w piekarniku, a następnie rozdrobnić w malakserze.
  • Do rozpuszczonej czekolady możemy dodać szczyptę soli morskiej. Składnik ten fantastycznie podkreśli smak kremu.
  • Gianduia sprawdzi się nie tylko do smarowania pieczywa, ale również dekoracji ciast drożdżowych, piaskowych, a nawet kruchych. Stanowi także świetną bazę do kremów czekoladowych. Wystarczy połączyć ją z serkiem mascarpone lub śmietanką 30%. W takim wydaniu możemy przekładać nią blaty biszkoptowe i bezowe.
  • Cukier puder możemy z powodzeniem zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Najlepiej wybrać produkty w postaci proszku. Dzięki temu o wiele łatwiej połączą się z rozpuszczoną czekoladą.
  • Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy kupić blanszowane orzechy laskowe. W takiej sytuacji nie musimy ich już obierać. Wystarczy, że wstawimy je na kilka minut do piekarnika, a następnie rozdrobnimy w malakserze.
  • Gotowy krem gianduia przekładamy do czystego słoika i szczelnie zamykamy. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne