Wyjątkowo prosty przepis na tort wegański czekoladowo-orzechowy. Tylko kilka składników i 30 minut w kuchni. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie w lodówce – trudno oprzeć się podjadaniu.
Składniki:
na spód: 2 paczki herbatników wegańskich
4 łyżki oleju kokosowego
roztopionego
na krem: batat
średniej wielkości
ugotowany bez skórki
100 g gorzkiej czekolady
roztopionej w kąpieli wodnej
60 ml syropu z agawy
puszka mleka kokosowego
tylko gęsta część
4 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
3 łyżki oleju kokosowego
roztopionego
do dekoracji: puszka mleka kokosowego
tylko gęsta część
łyżka cukru pudru
Tort wegański czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Spód: pokruszone herbatniki mieszamy z olejem kokosowym. Masą wykładamy spód formy i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Masa: wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładki mus
wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na 6 godz.
a najlepiej na całą noc.
Na wierzch tortu wykładamy "bitą śmietanę" kokosową: mocno schładzamy puszkę mleka kokosowego
tylko jego gęstą część przekładamy do miski
dodajemy łyżkę cukru pudru i miksujemy
aż zesztywnieje.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019