Frykadelki w sosie koperkowym

szybkie frykadelki z pachnącym, koperkowym sosem, pyszne np. z kopytkami

Dodany przez:

Frykadelki w sosie koperkowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • FRYKADELKI:
  • 25 dkg mięsa mielonego np. z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • do smażenia: 3-4 łyżki oleju
  • SOS:
  • 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Cebulkę obieramy, siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy cebulkę, kaszę, 2 łyżki koperku i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, nieduże frykadelki (6 szt.), obtaczamy w mące i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni z olejem. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Do płynu przekładamy usmażone frykadelki i dusimy 5 min.. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek i już nie gotujemy. Możemy podawać z kopytkami, ziemniakami albo kaszą.
mięso warzywa obiad sos śmietana koperek smażyć frykadelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze