Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Pomysł na fajną zapiekankę z wykorzystaniem sosu do spaghetti:)

Dodany przez: s.belata

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 6 głosów)

Składniki

  • - 2 saszetki ryżu
  • - 1/4 kg mięsa mielonego
  • - puszka pomidorów w kawałkach
  • - szklanka groszku konserwowego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - 150 g startego żółtego sera
  • - po kilka listków świeżo posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek) lub suszone przyprawy
  • - sól, papryka słodka mielona, chili, cukier do smaku
  • - mały pęczek zielonej pietruszki
  • - 1 czerwona papryka
  • - 2 jajka
  • - oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Można wykorzystać sos, który nam pozostał albo przyrządzić go specjalnie do zapiekanki.
  2. 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę prużymy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy około 10-15 minut;
  3. 2. Do garnka wrzucamy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gładkiej konsystencji (możemy sobie pomóc używając blendera) . Dodajemy zioła i przyprawy do smaku. Następnie wrzucamy połowę tartego żółtego sera i gotujemy do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy mięso mielone, groszek i gotujemy jeszcze chwilę;
  4. 3. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut krócej niż podaje przepis, studzimy.
  5. 4. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu;
  6. 5. Jajka rozkłócamy z dodatkiem słodkiej mielonej papryki, dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy;
  7. 6. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, wykładamy połowę ryżu, znowu sos, ryż i na wierzch sos, posypujemy resztą żółtego sera.
  8. 7. Pieczemy w przykrytym naczyniu w temperaturze około 180°C około 45 minut.
obiad kolacja zapiekanka Papryka ryż mięso mielone ser żółty groszek konserwowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze