faworki_pyszne

Faworki pyszne

Ocena:

4.38 (177)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób

To najszybszy i najbardziej oszczędny przepis na faworki. Ciastka są pyszne i chrupiące.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 całe jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kg tłuszczu do smażenia (np. smalec lub olej)
  • cukier puder do posypania

Faworki pyszne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę
  • jajka i cukier ucieramy w osobnym naczyniu i wlewamy do miski z mąka. Całośc mieszamy i dodajemy partiami śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Ciasto wałkujemy na cienkie płaty i kroimy na wąskie paski o szerokosci około 3 cm. Następnie paski kroimy na długośc około 9-10 cm i nacinamy po środku i wywijamy na drugą stronę.
  • Smażymy w głebokim dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Usmażone faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy
  • aby odsączyc nadmiar tłuszczu i po przestygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne