enchilada_wieprzowa

Enchilada wieprzowa

Ocena:

4.49 (175)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
Enchilada - przepis prosto z meksykańskiej kuchni! Dobry pomysł na sycący, mięsny obiad. Enchilada w tym przepisie uda się nawet amatorom w kuchni :)

Składniki:

  • 3 duże placki tortilli albo 6 małych
  • 500 g mielonego (lub w kawałku, ale konieczne jest zmielenie) mięsa wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 passaty ziołowej (lub koncentratu pomidorowego)
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 20 dag sera żółtego
  • 2 papryczki chilli
  • kwaśna śmietana
  • Przyprawy:
  • sól, majeranek, gyros, kminek (ok 1/3 łyżeczki), pieprz

Enchilada wieprzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 pokrojoną na bardzo drobne kawałki papryczkę chilli i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy ( dodajemy wszystko za wyjątkiem majeranku i kminku).
  • 2. W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryczkę chilli, pomidory w puszce i przyprawy (kminek rozgniatamy w moździerzu lub bardzo drobno kroimy - bez obaw, w tym daniu nie czuć wcale jego bardzo intensywnego smaku), chwilkę gotujemy, a następnie wlewamy passatę. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
  • 3. Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso, ser i zawijamy jak krokiety. Dno naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, a następnie ciasno układamy tortille. Wszystko zalewamy resztą sosu (ważne, aby placki były przykryte) i posypujemy startym żółtym serem.
  • 4. Danie zapiekamy ok 20 minut w 190*C. Podajemy ze schłodzoną kwaśną śmietanką.

Porady

Sprawdź przepis na tacos!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne