Duszona wołowina

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 3 godziny Porcja: 350 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Duszona wołowina

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg wołowiny, np. rozbratla
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • seler
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • 3 listki laurowe
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek tymianku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Seler i marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
  2. Olej podgrzać, obsmażyć mięso. Dodać warzywa, listki laurowe, goździki i tymianek, przesmażyć.
  3. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa z warzywami, włożyć koncentrat pomidorowy, wlać czerwone wino i bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny.
  4. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos przelać przez sito, zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Polać pieczeń.
obiad pieczeń wołowina goździki pomidorowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze