Babeczki drożdżowe z wkładką

Ocena:

4.49 (196)

  • 2 godz. 0 min.
pyszne babeczki drożdżowe na ciepłą kolację

Składniki:

  • Ciasto
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 szk ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie
  • 300 g mielonki tyrolskiej
  • 1 cebula
  • 100 serka topionego ( powinien być jak najtwardszy )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • Dodatkowo
  • odrobina mleka
  • mak

Babeczki drożdżowe z wkładką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką.
  • Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem. Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić. Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne