Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut
Składniki:
2 kg mięsistych pomidorów
2 strąki czuszki
70 dag cebuli
2 główki czosnku
szklanka octu winnego
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
po 1/2 łyżeczki zmielonych: ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
Pikantny ketchup domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomidory ponacinać, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć rdzeń, miąższ pokroić. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i osączyć.
Czuszki umyć, pokroić w kawałki. Warzywa wrzucić do rondla i gotować mieszając 50 minut najpierw na dużym, a po upływie 30 minut na najmniejszym ogniu.
Warzywa przetrzeć przez sito, dodać pieprz, ziele angielskie, goździki, cynamon, imbir, cukier i sól, gotować jeszcze 30 minut. Wlać ocet i olej. Czosnek obrać, dodać do sosu.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 minut. Ponownie zagotować i usunąć czosnek. Bardzo gorący keczup nałożyć do wyparzonych, gorących słoików lub butelek.