Ketchup domowy - zamknij smak pomidorów w słoikach

Sezon na pomidory to doskonały czas, aby wykorzystać je do orzeźwiających sałatek, pysznego gazpacho czy warzywnego tatara. Ale równie pysznie smakują pomidorowe przetwory z ketchupem na czele. Gdy wybierzemy ulubioną odmianę, dobierzemy aromatyczne przyprawy i poświęcimy trochę czasu w kuchni, będziemy mieli w spiżarni prawdziwe pomidorowe królestwo. Na pierwszy ogień polecamy przepis na domowy ketchup do słoikówW takiej formie może wytrzymać do kolejnego lata, a gdy tylko będzie potrzebny, wykorzystamy go do sosów, zup, pizzy czy potrawek.

Domowy ketchup - do czego go użyć?

Jednym z głównych argumentów przemawiających za przygotowaniem domowego ketchupu jest jego wyrazisty smak i duma, że zrobiony został własnoręcznie. Ale to nie jedyne zalety! Przygotowując ketchup domowy mamy pełną kontrolę nad tym, co tak naprawdę się w nim znajduje. Niestety, w gotowych produktach nierzadko znajdziemy zbędne wzmacniacze smaku, konserwanty czy spore ilości cukru. Domowy ketchup przyda się nie tylko do ozdabiania kanapek czy podawania z kiełbaskami lub parówkami. Ketchup to dobry składnik sosów i marynat - pieczeń z ketchupem po upieczeniu będzie smakować jeszcze lepiej. Inna propozycja to żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie. Ketchup podkręci też smak ziemniaków - puree ziemniaczane z ketchupem będzie jeszcze bardziej wyraziste. A może ketchup do innych przetworów? Zdecydowanie! Grzyby marynowane z ketchupem zaskoczą smakiem. Więcej przepisów na ketchup w galerii!