ciasto z dzemem śliwkowym

ciacho z dżemem - pycha

Dodany przez: ewa zychewicz

ciasto z dzemem śliwkowym

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 szk mąki
  • 3 słoiki dżemu śliwkowego
  • 100 g paluszków ptysiowych
  • 50 g drożdży
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 8 łyżek wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrobić z wodą i cukrem.
  2. Wlać do miski, dodać mąkę, posiekaną margarynę, jajka i zagnieść ciasto.
  3. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i zanurzyć w misce z wodą.
  4. Po pewnym czasie ciasto powinno wypłynąć, to znak, że można je wyjąć z wody.
  5. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 2/3 ciasta.
  6. Dżemy wykładamy do miseczki, dodajemy pokruszone paluszki ptysiowe, mieszamy i wykładamy na ciasto.
  7. Resztę ciasta rwiemy na kawałeczki i rzucamy po wierzchu warstwy dżemu.
  8. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  9. Po upieczeniu i lekkim schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.
deser ciasto Dżem śliwki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze