Ciasto SAINT–HONORÉ

Ocena:

4.51 (201)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Ważne, by ptyś rozpływał się w ustach, my rozpływali się nad jego delikatnością i nie mieli przy tym żadnych ponurych myśli o kaloriach!

Składniki:

  • 25 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • sól
  • 4 jajka
  • KARMEL:
  • 25 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • KREM:
  • 1/2 l mleka
  • miąższ z laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 15 dag cukru
  • torebka budyniu waniliowego
  • szklanka śmietanki

Ciasto saint–honoré - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto francuskie rozmrażamy w lodówce i rozwałkowujemy na krążek o śr. 26 cm. Kładziemy go na zwilżoną blachę. Szklankę wody zagotowujemy z masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i stale mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Zdejmujemy z ognia i po ok. 5 min wbijamy po jednym jajku, mieszamy, aż zostaną całkowicie wchłonięte. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z gładką końcówką, wyciskamy na ciasto francuskie grubą wstążkę z ciasta ptysiowego, 1 cm od krawędzi. Obok na blachę wyciskamy 18 malutkich ptysiów. Wstawiamy wszystko do piekarnika na 20 min. Mleko z wanilią podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Żółtka rozcieramy z cukrem i budyniem, wlewamy mieszając do gotującego się mleka. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z ostudzonym kremem jajecznym, odstawiamy do schłodzenia. Z cukru, 100 ml wody i soku z cy-tryny przygotowujemy karmel. Gdy się pięknie zezłoci, wkładamy garnek do zim-nej wody. Małe ptysie zanurzamy jeden po drugim w karmelu i odstawiamy do
  • ostygnięcia. Kremem wypełniamy upieczony krąg ciasta (możemy powierzchnię kremu wyrównać lub wycisnąć go dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Dno małych ptysiów w karmelu przebijamy rękawem cukierniczym i napeł-niamy kremem, układamy je karmelem do góry, dookoła ciasta przy ptysiowym brzegu. Z reszty karmelu robimy nitki i dekorujemy ciasto.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne