www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem wypełniona jest bogatym nadzieniem z blanszowanych, zielonych łodyg i pożywnego mięsa. Pieprz kajeński i gałka muszkatołowa nadają potrawie niezwykłego aromatu, a szynka prosciutto i kiełbasa sprawiają, że jest niezwykle smaczna i sycąca. Jeśli lubimy chrupiące dodatki, nie zapomnijmy o pistacjach, które idealnie komponują się z farszem. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na zapiekankę z kurczakiem i szparagami.
szparagi 300 g
pierś z kurczaka 600 g
szynka parmeńska (prosciutto) 150 g
kiełbasa 1.2 kg
pistacje 150 g
pieprz kajeński (mielony) 1 szczypta
masło 75 g
mąka 600 g
gałka muszkatołowa 1 szczypta
smalec 75 g
mleko 75 ml
jajka 1 szt.
szalotka 1 szt.
musztarda 10 g
sól 10 g
woda 250 ml
sałata 250 g
Szparagi (najlepsze będą zielone, nie trzeba ich obierać) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie odrywamy zdrewniałą końcówkę. Do większego garnka (ok. 5 litrów pojemności) wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie bulgotać, wrzucamy szparagi i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie szybko przekładamy je do miski z lodowatą wodą (chcemy zatrzymać proces gotowania warzywa, by zachowało swoją chrupkość). Po 5 minutach odlewamy wodę i odcinamy główkę (przyda nam się do dekoracji naszego dania).
Pierś z kurczaka tniemy na długie paski o grubości ok. 2-3 cm. Szynkę prosciutto (lub inną ulubioną wędlinę, koniecznie pokrojoną w cienkie plasterki – może to być np. boczek) owijamy wokół części pasków kurczaka i zblanszowanych szparagów.
Kiełbasę (najlepsza będzie z piersi kurczaka – jest delikatniejsza, niż wieprzowa) obieramy ze skórki i miażdżymy widelcem na drobne kawałki, a następnie przekładamy do suchej miski. Dodajemy pistacje (warto wybrać niesolone i łuskane, jeśli jednak mamy w łupinach, należy je wcześniej pozbawić skorupek), a także szczyptę pieprzu kajeńskiego i wszystko dokładnie mieszamy (możemy zrobić to rękami). Mięso odstawiamy na bok.
Przygotowujemy ciasto: do większej miski wsypujemy mąkę, 10 g soli i musztardę (możemy wybrać taką w proszku, która jest stosowana w Wielkiej Brytanii, lub zastąpić ją gorczycą i czarnym pieprzem zmielonymi w moździerzu). Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Do rondelka wlewamy mleko, 250 ml wody, dokładamy smalec (dobrym zamiennikiem będzie oliwa z oliwek w proporcjach 1:1) i podgrzewamy na niskiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie się rozpuszczą. Tłuszcz wlewamy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie przekładamy na stolnicę (możemy ją podsypać mąką) i zagniatamy, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
Papier do pieczenia przycinamy do wielkości formy na ciasto w kształcie prostokąta (ok. 26x12 cm), zostawiając sporą część zapasu na brzegi. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem).
Ciasto dzielimy na 3 części, jedną zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce. Resztę wałkujemy na kształt prostokąta i wykładamy nim dno formy razem z bokami (możemy zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia).
Część farszu z kiełbasą wykładamy na spód z ciasta. Na to układamy odrobinę szparagów i kurczaka, delikatnie dociskając nadzienie do dna. Czynność powtarzamy, aż kolejne warstwy wypełnią całą formę.
Jajko rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, aż zawartość dobrze się połączy. Następnie za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy nim wystające krawędzie surowego ciasta.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na kształt prostokąta o wielkości nieco większej, niż wymiar górnej części formy do pieczenia. Ostrożnie wykładamy je na wierzch i doklejamy do brzegów posmarowanych jajkiem; warto je dodatkowo uszczelnić, ściskając krawędzie palcami. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, a następnie nakłuwamy w trzech miejscach (jest to konieczne, by powietrze z farszu miało którędy uciec podczas pieczenia).
Zapiekankę pieczmy przez 1 godzinę i 45 minut na środkowej półce piekarnika. Jeśli w trakcie góra zbyt mocno się zarumieni, możemy przykryć ją folią aluminiową lub zmniejszyć temperaturę o 20°C. Przed końcem pieczenia (ok. 15-20 minut) smarujemy wierzch resztą roztrzepanego jajka. Gotowe, brązowo-złote ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.
Zapiekankę ze szparagami i kurczakiem podajemy dobrze ostudzone, udekorowane główkami szparagów i pokrojoną w plasterki szalotką. Świetnym dodatkiem będzie również świeża sałata, podana np. z sosem winegret z miodem.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chicken-ham-asparagus-picnic-pie