Ewa Niepytalska

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto marchewkowe z mascarpone to przepis na poprawę humoru w jesienne wieczory. Jest przepyszne i wilgotne. Zawsze wychodzi i można dorzucić do niego ulubione przyprawy korzenne, orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladę. Rozpieszcza podniebienie aksamitnym kremem maślanym, który łączy warstwy pulchnego wypieku. Sprawdźcie nasz przepis na idealne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone. Efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwana. 

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • olej  200 ml

  • jajka  3 szt.

  • marchewka  250 g

  • jabłka  100 g

  • cukier  200 g

  • cynamon  2 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • imbir  2 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • proszek do pieczenia  8 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • mascarpone  250 g

  • masło  150 g

  • cukier puder  150 g

Ciasto marchewkowe z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy. Foremkę o wymiarach 35x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.   

  • Krok 2:

    Ciasto: w jednej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a w drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy do niej cienkim strumykiem olej oraz ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obu misek za pomocą łopatki. Dodajemy marchewkę i jabłko. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę do foremki. Umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce. Po upływie około 30 minut sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Studzimy je na kratce kuchennej.  

  • Krok 4:

    Krem: miękkie masło kroimy w mniejsze kawałki. Ucieramy je z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy składniki, aż powstanie napuszona, jednolita masa. 

  • Krok 5:

    Przekładanie ciasta: wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części. Jedną z nich umieszczamy na paterze i grubo smarujemy kremem. Wyrównujemy warstwę i przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch wypieku dekorujemy pozostałą masą maślaną. Posypujemy gotowe ciasto marchewkowe z mascarpone orzechami włoskimi.  

Porady

  • Co zrobić, żeby ciasto marchewkowe było wilgotne? Nie jest to wcale trudne zadanie. Wypiek ten z zasady nie jest suchy, ponieważ zawiera marchewkę i soczyste jabłko. Żeby upewnić się, że wyjdzie idealny, nie wyjmujmy go od razu z piekarnika. Zostawmy gotowe ciasto w wyłączonym urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut. Po upieczeniu możemy je dodatkowo nasączyć sokiem z pomarańczy lub ananasa
  • Masa do ciasta marchewkowego zapieka się w dużej kwadratowej blaszce, żeby dało się z łatwością przepołowić gotowy blat. Możemy jednak wykorzystać także dwie mniejsze foremki lub tortownice. Pamiętajmy jednak, że powinny się zmieścić na tej samej półce w piekarniku, żeby równomiernie rozkładało się po nich ciepło.   
  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone warto wzbogacić przyprawami. Polecamy stworzyć własną kompozycję z cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru, ale można też wykorzystać gotową mieszankę do piernika lub ciasteczek korzennych. Sprawdzą się też mniej popularne w polskiej kuchni przyprawy, takie jak kardamon, szafran i anyż gwiazdkowy. Do tego godnego towarzystwa dołączamy także domową esencję waniliową, aromatyzowany cukier lub olejek. 
  • Do wykończenia deseru przydają się orzechy włoskie, ale szybkie ciasto marchewkowe z mascarpone można też udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy, prażonymi płatkami migdałowymi lub startą białą czekoladą. 
  • Marchewkowe ciasto z mascarpone sprawdzi się w formie tortu urodzinowego. Możemy nawet zwiększyć proporcje składników i zrobić kolejną warstwę, żeby deser był jeszcze bardziej imponujący.  
  • Świeże jabłko możemy zamienić na prażone owoce lub przecier, które często przechowujemy na zimę w słoikach na wypadek, gdyby naszła nas ochota na szarlotkę. Najlepiej, jeśli takie przetwory nie są słodzone. W przeciwnym razie możemy zmniejszyć nieco ilość cukru w przepisie.    
  • Krem do ciasta marchewkowego z mascarpone można zrobić także na bazie ubitej śmietany kremówki. Będzie wtedy o wiele lżejszy niż ten przyrządzony na maśle. Wypiek można też przełożyć budyniem waniliowym, masą kajmakową lub kremem z orzeszków ziemnych.  
  • Co można zrobić z serka mascarpone na szybko? To bardzo wdzięczny składnik, z którego błyskawicznie powstaje prosty krem śmietankowy. Można nim przekładać nie tylko marchewkowe ciasto, ale także przeróżne desery i torty. Polecamy wypełnić nim kruchą tartę i posypać ją sezonowymi owocami. 
  • Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, ze względu na śmietanowy krem, który jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne