Agnieszka Pietroń

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciasto jogurtowe z truskawkami to połączenie wilgotnego i puszystego wypieku ze słodkimi owocami. Jest banalnie proste w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim każdy początkujący miłośnik pieczenia. Podajemy je zazwyczaj udekorowane cukrem pudrem. Ponadto przed wstawieniem do piekarnika możemy je również posypać kruszonką. W takim wydaniu ciasto jogurtowe z truskawkami będzie wyjątkowo sycące. 

Składniki:

  • mąka pszenna  340 g

  • truskawki  400 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • jajka  3 szt.

  • cukier  160 g

  • olej  50 ml

  • jogurt naturalny  330 g

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki, a następnie odstawiamy na blat, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę o wielkości 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy je, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 3:

    Mąka: przesiewamy ją do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy składniki ze sobą.

  • Krok 4:

    Jajka: wbijamy je do oddzielnego naczynia. Wsypujemy cukier. Ubijamy składniki za pomocą miksera do momentu, aż powstanie puszysta, jasna masa.

  • Krok 5:

    Ciasto: do masy jajecznej dodajemy jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do momentu, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.

  • Krok 6:

    Pieczenie: ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy, a następnie układamy na jego wierzchu truskawki. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy wypiek do ostygnięcia.

  • Krok 7:

    Podanie: ciasto jogurtowe z truskawkami wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Ciasto jogurtowe z truskawkami pięknie prezentuje się udekorowane cukrem pudrem. Jeśli chcemy, możemy dodatkowo oblać je lukrem cytrynowym bądź polewą czekoladową. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, niektórzy posypują je kruszonką. Przygotujemy ją na bazie masła, mąki oraz cukru. Wystarczy rozetrzeć składniki palcami, do uzyskania drobnych grudek.
  • Do przygotowania wypieku polecamy użyć oleju kokosowego, rzepakowego lub słonecznikowego. Ważne jest, żeby był on odporny na działanie wysokiej temperatury. Ponadto niektórzy zastępują ten produkt masłem. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozpuścić w rondelku, a następnie odstawić do lekkiego ostygnięcia. Masło dodajemy do masy jajecznej wraz z pozostałymi składnikami.
  • Zwykły cukier biały bez problemu zamienimy na trzcinowy. Składnik ten sprawi, że ciasto będzie odznaczać się nieco ciemniejszym kolorem oraz delikatnym, karmelowym smakiem. Poza tym równie dobrze sprawdzi się tutaj ksylitol bądź erytrytol.
  • Pod koniec pieczenia ciasta, polecamy wbić w nie drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że wypiek jest już gotowy i możemy wyłączyć piekarnik. 
  • Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże truskawki. Niektórzy dodają również te mrożone. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Oprócz tego te słodkie owoce możemy połączyć także z malinami, jagodami, borówkami, a nawet porzeczkami. Ciasto w takim wydaniu będzie wyróżniać się wyjątkowo bogatym smakiem.
  • Podczas łączenia składników, możemy dodać niewielką ilość ekstraktu waniliowego. Dzięki temu sprawimy, że ciasto będzie wyróżniać się pięknym aromatem.
  • Ważne jest, żeby jajka oraz jogurt odznaczały się temperaturą pokojową. Warto w takim razie wyjąć je z lodówki ok. 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. W ten sposób będziemy mieć pewność, że nasz wypiek wyjdzie idealnie i nie pojawi się w nim zakalec.
  • Proszek do pieczenia z łatwością zastąpimy sodą oczyszczoną. Wystarczy dodać wtedy ok. 3 g produktu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne